Vastuusta ja vastuusta

30Jun11

Kokoomusnuorten Helsingin piirin varapuheenjohtajan Elisa Siekkisen mielipiteet raiskauksesta ovat herättäneet suurta mielenkiintoa kansan keskuudessa. Kansaa ei voi tässä syyttää, sillä mielenkiintoisia olivat Siekkisen mielipiteetkin.

“Pitäisi tietää, kenen kanssa menee naimisiin, ja kantaa siitä vastuu”, kommentoi Siekkinen avioliiton sisällä tapahtunutta raiskausta. Avioliitosta pitää kuulemma “lähteä pois, jos ei kestä”. Raiskaustuomiot avioliitossa ovat “ihmisten avioliittoihin puuttumista”, eikä avioliitto ole muutenkaan sukupuolineutraali instituutio: mies tuo leivän pöytään ja nainen istuu kotona hellan ääressä. Koti, uskonto ja isänmaa käsiteltiin siis kaikki yhdessä lausunnossa.

Siinä vaiheessa kun raiskauksesta tulee “avioliiton sisäinen asia”, johon virkavallalla tai kenelläkään ulkopuolisella ei ole sananvaltaa, alkavat A2:n Homoillan mielipiteet kuulostaa realistisilta. (Kyseisessä illassa esitettiin toistuvasti mielipidettä siitä, että jos homoliitot sallitaan, heterot eivät mene enää keskenään naimisiin.) En usko, että kovin moni nainen ottaisi sitä riskiä, että aviomies alkaisi pitää avioliittoa syynä vongata seksiä milloin vain – ja ottaa väkisin, jos ei saa – tai että mies ilahtuisi siitä ajatuksesta, että jos nainen alkaakin käyttäytyä väkivaltaisesti, ulkopuolelta ei saa apua. Kyseessähän on avioliiton sisäinen asia.

(Edellisessä postauksessa käsiteltiin myös ohimennen sitä, kuinka miehetkään eivät saa pukeutua miten haluavat – turpaansahan siinä saisi. Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa siitä, että asiasta olisi todella hyvä käydä julkista keskustelua ja kampanjointia. Tässä yhteydessä haluan tuoda myös asian sivusta sen verran piennarta pöydälle, että mainitsen miesten avuttomasta tilanteesta väkivaltaisessa parisuhteessa. Asiasta ei voi puhua, tai muuten kuulija saattaa alkaa tirskua. “Siis otatsä naiselta pataan?” Kymmenen pistettä sille, joka muistaa mistä uutisesta on kyse.)

Uskoisin, että useimpien mielestä mikä tahansa väkivallanteko, oli se sitten nyrkkien heiluttelu, raiskaus tai puukotus, ei ole vain pariskunnan välinen asia, joka paranee puhumalla. Väkivalta aiheuttaa niin syvät haavat uhrilleen, että siihen tarvitaan jo ulkopuolista apua. Välillä edes sen avun hakeminen ei onnistu ilman tukea – ja sitä apua ei välttämättä rikoksen tekijältä saa. Kyllä minä puuttuisin asiaan, jos kuka tahansa minulle läheinen ja tärkeä ihminen on pinteessä.

Sekoomuksen mielikuvitusmaailmassa tällaista ei tietystikään pääse tapahtumaan, vaan kaikki solmitut avioliitot ovat niin onnellisia, että sokerikammoista oksettaa. Puolikas kultainennoutaja pihassa, pinkki talo ja rääkyvä lapsi. Miltähän tämä näyttää CV:ssä? Entä osaako valokuvaaja ottaa perhepotretin varmasti sellaisesta kulmasta, ettei Juniorin poskelle valunut kuola näy? Kulissit kunnossa. Kuvottavaa.

Koskaan toista ei voi tuntea niin perusteellisesti, etteikö avioliitossa voisi tulla yllätyksiä. Lisäksi avioliitto on ainakin kaikille kristinuskon edustajille pyhä sakramentti, johon ei alistaminen kuulu missään mielessä. Ei sillä tavoin, että uranainen joutuisi jäämään kotiin, tai että perheisänä asemansa parhaiten tunnistava mies joutuu lähtemään töihin, vain siksi että niin on aina tehty. Avioliitto on ennen kaikkea kahden toistaan rakastavan ihmisen (Raamatun mukaan miehen ja naisen) instituutio, johon ei tulisi kuulua pikku pränttejä.

Lisäksi voidaan toki ruveta keskustelemaan siitä, onko se, ettei joudu raiskatuksi tai pahoinpidellyksi, ihmisoikeus vai etuoikeus? Vai onko se kenties itsestäänselvyys?

Your world. You decide.

(Kaikki mielipiteet, joita olen tekstissäni esittänyt, ovat vain näkemyksiä. Tunnen fiksuja “Sekoomuksen” edustajia, joiden seurasta ja näkemyksistä nautin, vaikka en itse samoilla linjoilla olisikaan. Jos jokin tekstissä sanomani asia jäi kaihertamaan, en voi oikein sanoa muuta kuin “provosoidu, provosoidu!”. Ja jätä kommentti.)

~SWI

slutwalkinternational.wordpress.com

Advertisements


2 Responses to “Vastuusta ja vastuusta”

  1. P.s. Elisa Siekkisellä on myös blogikin, mutta hän ei ainakaan siellä ole puhunut tästä aiheesta. Kannattaa katsoa, jos yksityisen henkilön mielipiteet Natosta ja Libyasta kiinnostavat.
    ~SWI

  2. 2 Kettu

    “”Asiasta ei voi puhua, tai muuten kuulija saattaa alkaa tirskua. “Siis otatsä naiselta pataan?” Kymmenen pistettä sille, joka muistaa mistä uutisesta on kyse.””

    hätäkeskuspäivystäjän kommentti perheenisälle, joka soitti 112seen koska vaimo löi. muistaakseni ei ensimmäinen kerta, muistaakseni lapset kotona. hätäkeskuspäivystäjä, mies, kyseli peloissaan olevalta mieheltä mm. sitä, minkä painoisia mies ja hänen vaimonsa ovat, ja totesi, että eihän sulla sitten ole mitään hätää, kun kuuli ettei kokoero ole suuri.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: