Myyttien murtajat

01Aug11

Ihmiset, jotka pitävät yllä myyttejä. Myytit, jotka pitävät yllä epätasa-arvoa sen suhteen, ketkä voivat toimia yhteisessä tilassa ja millä tavoin. Epätasa-arvo, joka mahdollistaa väkivallan ja estää rakentavan keskustelun. Rakentavan keskustelun empiirisistä havainnoista suuntaan tai toiseen. Vaikka havainnot rikkoisivat ennakkoluuloja. Rikkoisivat sen, mikä tuntuu luonnolliselta, oikealta ja ikuiselta! Myyttien rikkomiseksi teen palkkatyötäni tutkijana, ja myyttien rikkomiseksi myös osallistun SlutWalkiin.

On inhimillistä, että ihmiset haluavat uskoa kykyynsä vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Pukeutumisellaan, millä tahansa käytöksellään. Sosiaalitieteilijäksi aivopestynä kuitenkin uskon, että yksilökeskeiset selitykset eivät aina riitä. Esimerkiksi selittämään sitä, miksi erityisesti seksuaalisen väkivallan tapauksissa huomio kiinnitetään harvinaisen usein uhrin käyttäytymiseen, tai vastaavasti syylliset ovat pimeillä kujilla vaanivia sekopäitä. Kunhan pukeudut peittäviin vaatteisiin, pysyt selvänä ja poissa kaduilta, olet turvassa.

Näihin myytteihin uskominen luo turvallisuudentunnetta. Valitettavasti peittävä pukeutuminen, selvin päin liikkuminen tai edes kotona pysyminen eivät suojaa seksuaaliselta väkivallalta. Päinvastoin, eräässä tekijöiden motiiveja selvittäneessä tutkimuksessa havaittiin, että peittävä pukeutuminen viestii alistumisesta, joka taas lisää uhrin houkuttelevuutta. Lisäksi suuri osa seksuaalisesta väkivallasta tapahtuu lähisuhteissa, tuttujen seinien sisällä. Myös selvin päin. Myytit voimistavat turvallisuuden tunnetta ja uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin, mutta ovat myös keinoja rajoittaa mahdollisuuksia toimia yhteisessä tilassa.

Huonosti perusteltujen uhkakuvien sijaan kannatan laajempaa näkökulmaa seksuaalisen väkivallan syihin – kuten valtaeroihin, jotka tukevat marginaalisemmassa asemassa olevien ihmisten toimintamahdollisuuksien rajoittamista. Tulen marssimaan myytinmurtajien puolesta Kiasmalta la 6.8. klo 14!

– Vilma, SlutWalk-tiedottaja

Advertisements


No Responses Yet to “Myyttien murtajat”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: