Miksi marssin nimessä on ruma sana?

04Aug11

SlutWalk Helsinki päätyi käyttämään samaa englanninkielistä nimeä, jolla on marssitty maailmalla jo ennen Suomen marsseja.

Kansainvälisen mielenosoitusaallon alkuperä on torontolaisen poliisin sanoissa. Yliopistokampuksella oli tapahtunut useita seksuaalisen häirinnän tapauksia. Poliisi puhui lakiopiskelijoille tammikuussa 2011 näillä sanoilla: “I’ve been told I’m not supposed to say this – However, women should avoid dressing like sluts in order not to be victimised.”

Suomennos kuuluu: ”Minulle on sanottu, etten saisi sanoa näin. Mutta naisten tulisi välttää pukeutumasta kuin lutkat, jotta heistä ei tulisi uhreja.”

SlutWalkin viesti on, että jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen. Jokaisella on oikeus päättää omasta ruumiistaan ja seksuaalisuudestaan sekä vastuu kunnioittaa toisen ihmisen vastaavia oikeuksia.

Oikeus päättää omista rajoistaan koskee kaikkia pukeutumiseen, sukupuoleen, suuntautumiseen, ikään, luokkaan, kansallisuuteen ja etniseen taustaan katsomatta.

Raiskaaminen on rikos. Raiskatuksi tuleminen ei. Uhrien syyllistämisen on loputtava. Syytä raiskauksiin on etsittävä muualta kuin uhrista.

Lutka-sanaa käytetään marssin nimessä myös siksi, että sana ei ole syntynyt tyhjästä. SlutWalk kritisoi niitä samoja naisten seksuaalisuutta moralisoimaan pyrkiviä asenteita, joiden vuoksi lutka-sana on alun perin syntynyt.

Naista kontrolloimaan pyrkivä sana lutka on itsessään osa epätasa-arvoa tuottavaa järjestelmää. Ruman sanan sisältämien rumien asenteiden olemassaoloa yhteiskunnassamme ei ole syytä lakaista maton alle. Ne on syytä tuoda näkyville.

Marssin osallistujan ei kuitenkaan tarvitse kokea nimitystä omakseen. Sanan taustalla olevan arvomaailman kyseenalaistaminen riittää.

Nähdään marssilla!

Advertisements


No Responses Yet to “Miksi marssin nimessä on ruma sana?”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: